Provident - Opinie

Opinie - Pożyczki w Provident

Piątek 31 sierpień 2012 12:39Zgłoś nadużycie
MaxiPozyczka
MaxiPozyczka

Postów: 183
Poznań
woj. wielkopolskie
Na forum od: 2012-01-05
Temat postu: Provident - Opinie

Provident - pożyczka z dostawą do domu i pożyczka na kontoi

Jedną z pierwszych firm parabankowych, które pojawiły się na polskim rynku finansowym jest Provident. Jest to część międzynarodowej firmy finansowej International Personal Finance. Jej korzenie sięgają roku 1880 gdy w Anglii firma zaczęła udzielać pożyczek gotówkowych. Obecnie firma Provident działa w kilku krajach Europy Środkowej oraz w Meksyku. W Polsce pojawiła się piętnaście lat temu i od razu zrewolucjonizowała rynek pożyczek gotówkowych. Czy był to strzał w dziesiątkę. Opinie są różne. Jedni chwalą firmę za łatwość z jaką można pożyczyć od niej pieniądze, inni ganią za wysokie koszty jakie każe sobie za to płacić. Pewno prawda leży gdzieś pośrodku. Niezależnie od opinii, Provident ma sporą grupę klientów, którzy właśnie w tej firmie zaciągają kolejne pożyczki gotówkowe.

Sposób udzielania pożyczek przez firmę Provident jest bardzo charakterystyczny. Cala operacja, przeprowadzana jest w domu u klienta. To do wnioskodawcy przyjeżdża agent i wspólnie ustalają kwotę oraz okres w jakim należy pożyczkę spłacić. Również spłaty rat pożyczki, mogą odbywać się za pośrednictwem agenta, który przyjeżdża do domu po pieniądze. Z agentem można skontaktować się telefonicznie, lub za pośrednictwem strony internetowej firmy. Maksymalna kwota jaką można pożyczyć to 7 000 złotych, więc jest to spora suma. Również okres spłat w porównaniu z innymi tego rodzaju firmami jest długi i wynosi aż 52 tygodnie. Ubiegając się o pożyczkę w firmie Provident, wnioskodawca nie ma obowiązku przedstawiania zaświadczenia o dochodach. Ponieważ Provident nie jest bankiem, nie ma możliwości sprawdzenia historii spłat w Biurze Informacji Kredytowej. Można mieć więc złą przeszłość jeśli chodzi o spłaty a i tak można uzyskać pożyczkę. Decydując się na umowę z ta firmą, od razu wiadomo ile należy spłacać, gdyż wszystkie koszty są od razu wliczone w ratę. Raty są płacone w odstępach tygodniowych. Dzięki takiemu indywidualnemu podejściu do każdego klienta, firma zyskuje sobie coraz to większe grono osób, które ubiegają się w niej o pożyczkę.

Zachęcamy do podzielenia się swoimi opiniami o firmie Provident z innymi użytkownikami naszego forum.

Weź pożyczkę
MaxiPozyczka
MaxiPozyczka

Provident – najszybsza pożyczka!

Do wyboru dostawa pożyczki do domu lub przelew na konto! Pożyczka bez zaświadczeń, bez poręczycieli! Możliwość odkładania spłaty pożyczki! Brak dodatkowych opłat za spłatę po terminie!

Aby wziąć pożyczkę wypełnij formularz

Czwartek 13 wrzesień 2012 12:17Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Kalisz
Temat postu: Provident - Opinie
Opinia pozytywna

wiadomo, najlepiej pożyczyć od kogoś z rodziny, ewentualnie z banku, ale jeżeli chodzi o szybką niedużą pożyczkę udzieloną od reki na krótko to provident jest idealnym rozwiązaniem, nie ma żadnego ryzyka

Skomentuj opinię

Reklama
Wtorek 18 wrzesień 2012 23:38Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie

jak zamierzacie nie spłacać w terminie to dobrze się zastanówcie czy warto brać pożyczkę w Providencie

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Czwartek 7 luty 2013 13:21 | Gość

to dotyczy wszystkich pożyczek, za niespłacenie w terminie wszędzie są kary

Wtorek 26 luty 2013 21:07 | Gość

no chyba że wcale nie chcesz spłacać

Poniedziałek 11 marzec 2013 15:23 | Gość

nie ma żadnych kar jak nie spłacasz w terminie, w takim przypadku umawiasz się z kierownikiem na inny termin spłaty na mniejsze raty

Sobota 16 marzec 2013 15:57 | Gość

to prawda w provident nie ma żadnych umownych kar za nieterminowa spłatę, ważne aby spłacać, można umówić się na mniejsze raty

Czwartek 16 maj 2013 9:45 | Gość

nie ma kar, ale do momentu gdy nie zgłoszą sprawy do sądu, ale to już ostateczność jak przegniesz na maxa

Środa 22 maj 2013 9:05 | Gość

nie strasz nie strasz

Piątek 12 lipiec 2013 16:33 | Gość

bardzo duża część pożyczek chwilówek jest spłacana po terminie a spora część w ogóle nie jest spłacana to żadna tajemnica, dlatego chwilówki sa drogie

Wtorek 20 sierpień 2013 13:13 | Gość

bzdura w provident się nie płaci kar za spłacenie pożyczki po terminie!!! spytajcie przedstawiciela, z nimi zawsze można ustalić inny termin spłaty jeśli mamy kłopoty, nie ma żadnych ustalonych kar za spłatę pożyczki w provident po terminie!!!

Poniedziałek 28 październik 2013 11:56 | Gość

do czasu, w nieskończoność nie przeciągniesz

Wtorek 9 październik 2012 23:31Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie
Opinia pozytywna

provident to sprawdzona firma, ale jak każda instytucja pozabankowa oprocentowanie ma nie małe

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Poniedziałek 26 listopad 2012 19:19 | Gość

jak się bierze obsługę domową to wiadomo że to musi kosztować, poza tym takie firmy jak Provident z góry zakładają że jakis procent udzielonych pożyczek nigdy nie zostanie spłacony, więc muszą nadrobić oprocentowaniem na tych którzy spłacą swoje pożyczki

Czwartek 9 maj 2013 14:05 | Gość

Pożyczki w Provident są droższe niż w banku bo te pożyczki są skierowane do osób które są "niepewne" i jest duże prawdopodobieństwo że ich po prostu nie spłacą. Statystyki mówią że nawet 30% takich pożyczek nie jest nigdy spłacanych, tak gdzieś kiedyś przeczytałem, no i ktoś musi się złożyć na te pieniądze, ktoś czyli ci którzy pożyczkę spłacą i tak jakby płacą za innych, stąd taki wysoki koszt pożyczki w Providencie. W Provident nie jest jednak najdrożej, wiele innych firm które udzielają chwilówek ma oprocentowanie kilka razy większe niż Provident. W Provident z góry wiesz ile będziesz musiał spłacić, nie ma mowy o doliczaniu jakichś opłat, nawet za opóźnienia w spłacie nie ma żadnych kar pieniężnych, gdzie w każdej innej firmie za spóźnienie się ze spłata o jeden dzień lecą już odsetki karne. W Provident masz czarno na białym napisane ile będziesz musiał spłacić i decydujesz się bądź nie, wybór należy do ciebie.

Środa 29 maj 2013 11:12 | Gość

to prawda w provident mam czarno na białym ile mam do spłaty, decyduję się bądź nie i nie muszę się martwić że jak się spóźnię przykładowo 1 dzień to mi doliczą jakieś ogromne koszty karne, bo nie doliczają tak jak inne firmy, które tylko czekają na to żeby klient przegapił okres spłaty i od razu dodatkowe koszty za monit, dodatkowe koszty za spłatę po terminie itp i od razu koszt pożyczki wzrasta dwukrotnie, ja lubię wiedzieć ile zapłacę i nie chce niespodzianek że w trakcie okaże się że mam do spłaty 2 razy tyle

Środa 22 styczeń 2014 17:28 | Gość

zobacz sobie chwilówki tam to mają dopiero oporocentowanie kilka razy większe niż w providencie

Niedziela 14 październik 2012 22:49Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie
Opinia pozytywna

polecam, brałem kilka razy pożyczkę w providencie, bez przekrętów, wszystko z góry wiadomo, a procent złodziejski, ale to tak jak w każdym parabanku

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Poniedziałek 11 marzec 2013 15:26 | Gość

oprocentowanie w provident w porównaniu z firmami pożyczającymi przez internet to akurat mają kilkadziesiąt razy niższe, jest nieporównywalnie większe niż w bankach ale w banku nie każdy dostanie kredyt, a jeśli chodzi o firmy pozabankowe to oprocentowanie pożyczki w providencie jest jedno z najnizszych

Niedziela 5 maj 2013 10:19 | Gość

pożyczka w provident to nie chwilówka przez internet na 30 dni, nie ma co porównywać oprocentowania jeżeli okres udzielania pożyczki różni się diametralnie

Sobota 20 październik 2012 10:56Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie
Opinia pozytywna

jak już koniecznie chcecie wziąć pożyczkę w provident, bo np nie macie szans na jej otrzymanie w banku ze względu na inne zaległości i złą historię kredytową w bik, to bierzcie tę pożyczkę z przelewem na konto i spłacaniem przelewem na konto a nie z dostawą do domu i spłatami w domu bo to dużo mniej was będzie kosztować. Każda wizyta przedstawiciela providenta w waszym domu bedzie was sporo dodatkowo kosztować, a sama pożyczka jest już na bardzo wysokim procencie, warto, zminimalizować chociaż te koszty które można

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Wtorek 27 listopad 2012 23:37 | Gość

a dają pożyczkę na przelew jak się jest nowym klientem?

Wtorek 18 grudzień 2012 10:58 | DORSON | Chorzów

Tylko,że provident nie chce dać pożyczki z przelewem na konto.Woli wysyłać przedstawiciela a wtedy koszty rosną ogromnie.

Wtorek 18 grudzień 2012 12:57 | Gość

no właśnie jeżeli bierzemy pożyczkę w provident po raz pierwszy to raczej nie ma szans na pożyczkę na konto, zawsze będą namawiać na obsługę domową, wiadomo dlaczego, za dostawę do domu i potem spłaty w domu liczą sobie dużo dużo więcej, jak już ją spłacimy to przy drugiej i kolejnej pożyczce szansa na pożyczkę na konto w provident jest już wieksza, ale namawiać na opcję z obsługą domową zawsze będą, wiadomo większa kasa do ściągniecia

Czwartek 30 maj 2013 13:56 | Gość

jakie znacie pożyczki podobne do providenta tzn z dostawą do domu?

Czwartek 30 maj 2013 22:59 | Gość

pożyczki podobne do providenta to na przykład bocian, tak samo przynoszą pieniądze do domu i też działają w całej polsce

Wtorek 9 lipiec 2013 11:11 | Gość

ja bez kłopotów dostałem pozyczkę na konto w provident, jest dużo taniej niż mieli by mi przynieść pieniądze do domu, polecam!

Wtorek 7 styczeń 2014 20:24 | Gość

a ile się czeka na przelew na konto od momentu wypełnienia wniosku online?

Niedziela 21 październik 2012 20:19Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie

łatwa kasa, ale procent to mają gigantyczny

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Sobota 19 styczeń 2013 16:39 | Gość

oprocentowanie wcale nie największe, porównywalne jak w każdym innym parabanku, są dużo droższe firmy niż Provident

Poniedziałek 11 marzec 2013 15:28 | Gość

no właśnie nie porównywalne, w provident masz rrso coś około 100% a w firmach pożyczających przez internet np w okmoney rrso masz 33465% kosmiczna różnica

Wtorek 23 październik 2012 15:39Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie

nie tyle duży procent co wysokość wszystkich opłat dodatkowych

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Wtorek 27 listopad 2012 23:38 | Gość

jak się udziela pożyczek klientom którzy są na skraju wypłacalności i nie ma pewności czy będą mieli z czego zwrócić udzielonej pożyczki to niestety ale koszty pożyczki muszą być duże, nawet bardzo duże żeby im się opłaciło

Wtorek 6 listopad 2012 11:38Zgłoś nadużycie
Elżbieta
Elżbieta
Kraków
Temat postu: Provident - Opinie
Opinia pozytywna

tak to już jest z pożyczkami że trzeba je spłacić, a oprocentowanie jakie jest mamy zapisane w umowie, radzę nauczyć się czytać umowy a nie podpisywać jak leci paniom i panom na ładne oczy bo oni gotowi są podsunąć do podpisania wszystko z nadzieją że klientowi nie będzie chciało się czytać. Provident czy nie provident, wszystkie firmy działają podobnie, nie spłacisz to cię windykacją załatwią odbiorą swoje plus drugie tyle więc trzeba być ostrożnym i spłacać w terminie. Opłaty za wszystkie opóźnienia w Providencie i innych parabankowych są ogromne, to daje im większy zarobek niż samo oprocentowanie w skrajnych przypadkach zaległości, więc bierzcie pożyczkę jak potrzebujecie ale czytajcie uważnie umowy i spłacajcie raty w terminie

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Sobota 2 marzec 2013 15:07 | przedstawiciel | olsztyn

Nie ma żadnych dodatkowych kosztów za spłatę po terminie.

Sobota 2 marzec 2013 15:23 | Gość

a co jest w takim przypadku? biorę pożyczkę i spłacam kiedy chcę?

Sobota 2 marzec 2013 20:39 | Gość

dogadujesz sie z przedstawicielem providenta na inny termin spłaty, rozłożenie na mniejsze raty itp.

Poniedziałek 4 marzec 2013 22:24 | Gość

odsetki karne są naliczane tylko w przypadku pożyczki na konto, jak bierzesz z dostawą do domu to nie pozostaje nic innego jak dogadać się z przedstawicielem na inny harmonogram spłat

Środa 13 marzec 2013 13:02 | Gość

ile maksymalnie można dostać na pierwszą pożyczkę?

Czwartek 14 marzec 2013 23:13 | Gość

witam!jestem pracownikiem PROVIDENT POLSKA S.A,chcę powiedzieć tylko że to jedyna firma która nie pobiera dodatkowych opłat za nieterminowe wpłaty rat ani żadnych kosztów za upomnienia,sama mam klientów którzy pożyczkę na 55tygodni spłacają ponad 100tyg.ich łączne zobowiązanie jest takie jak na umowie minus dokonane wpłaty,żadnych karnych odsetek.

Środa 20 marzec 2013 13:07 | Gość

no ok, 100 tyg. ale chyba w nieskończoność nie da się przecież przeciągać pozyczki w providencie i spłacać na ten przykład po 1 zł tygodniowo? chyba jakieś granice tolerancji są? czy tylko zależy to przedstawiciela providenta który pożyczkę dał i w każdym indywidualnym przypadku jest inaczej?

Piątek 19 kwiecień 2013 21:02 | Gość

no na pewno nie dadzą ci spłacac po 1zł :D w ogóle to tylko ich dobra wola że ci pozwalają spłacac po terminie bez dodatkowych odsetek i kar, to tzw łagodna windykacja, a jak się będziesz migał to sprawa trafia do sądu i wtedy już dodatkowe koszty bedą

Wtorek 6 listopad 2012 11:42Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie
Opinia negatywna

nie polecam, biorą dodatkową kasę za dostawę pożyczki do domu

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Niedziela 25 listopad 2012 10:41 | Gość

za wygodę trzeba płacić

Poniedziałek 26 listopad 2012 19:20 | Gość

pewnie chciałbyś żeby ci za darmo kasę przynieśli i najlepiej bez oprocentowania

Sobota 19 styczeń 2013 16:39 | Gość

jasne że chciałbym :-)

Poniedziałek 18 luty 2013 15:07 | Gość

nie chcesz nie bierz, dla niektórych to główny atut że mu przyniosą i dadzą do ręki, ja osobiście wolę pożyczkę przez internet na konto, mniejsze koszty i wole mieć pieniądze na koncie niż w portfelu

Środa 3 kwiecień 2013 23:59 | Gość

pożyczka z dostawą do domu nie jest obowiązkowa możesz wziąć z przelewem na konto na pewno jest tańsza, ale ma też wadę, przy pożyczce udzielanej w domu przez przedstawiciela Provident mamy pewność że jej koszt będzie niezmienny, nawet gdy spóźnimy się ze spłatą, bo nie ma w tym przypadku karnych odsetek, a w przypadku pożyczki na konto nieterminowa spłata jest już obarczona dodatkowymi kosztami karnymi, po drugie biorąc pożyczkę z dostawą do domu pieniądze otrzymamy szybciej, co w niektórych przypadkach może okazać się znaczące i po trzecie przy bezpośrednim kontakcie z przedstawicielem Providenta mamy większą elastyczność co do ustalenia harmonogramu spłaty, także w zależności na czym komu bardziej zależy ten model pożyczki można wybrać który nam pasuje

Środa 7 listopad 2012 19:07Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie
Opinia pozytywna

nikt ci nie każe brać pożyczki w provident z dostawą do domu, możesz wziąć też z przelewem na konto i potem tak samo będziesz ją spłacał, przelewami na wskazane konto, mniejsze koszty pożyczki będą

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Poniedziałek 26 listopad 2012 19:22 | Gość

zgadza się można wziąć pożyczkę w provident na konto, ale raczej nie dadzą pożyczki na konto komuś kto bierze pierwszy raz pożyczkę w providencie, no a jeśli dadzą to taka procedura trochę trwa, a z dostawą do domu można powiedzieć że pieniądze masz od ręki

Środa 7 listopad 2012 19:14Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie
Opinia pozytywna

faktycznie oprocentowanie kosmiczne, ale to przecież jest chwilówka, pożyczka krótkoterminowa, nie opłaca się brać takiej pożyczki na rok czy dwa, ale na krótko to te koszty oprocentowania realnie nie będą aż takie ogromne

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Sobota 19 styczeń 2013 16:44 | Gość

tyle że większość osób która zaciągają pożyczkę w provident czy innej podobnej firmie z góry wie że będzie odkładać jej spłatę myśląc że koniec w końcu trafi się jakaś gwiazdka z nieba która za nich spłaci całe zaległości, nie wiem jak można być tak lekkomyślnym i brać pożyczkę np na jakieś ekstra zakupy, skoro nie stać nas na zakupy za gotówkę to tym bardziej nie będzie nas stać na spłatę pożyczki na te zakupy

Czwartek 8 listopad 2012 12:03Zgłoś nadużycie
roman
roman
kwidzyń
Temat postu: Provident - Opinie

Czy Provident sprawdza BIK?

czy w provident dają pożyczkę takim osobom które są w bik? zostałem zwolniony z pracy i mam zaległe rachunki do spacenia, potrzebuję gotówki, w banku nie dadzą, a w provident mam szanse?

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Niedziela 29 grudzień 2013 14:16 | Gość

provident nie sprawdza bik!!!

Czwartek 8 listopad 2012 23:19Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie
Opinia pozytywna

nie ma znaczenia czy jesteś w bik, liczy się to czy wg przedstawiciela providenta masz zdolność kredytową aby tę pożyczkę gotówkową spłacić, jeżeli będziesz miał zdolność tą nawet będąc w bik ze złą historią kredytową dostaniesz pożyczkę w provident

Skomentuj opinię

Niedziela 11 listopad 2012 21:41Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie
Opinia negatywna

odradzam provident, wziąłem u nich pożyczkę bo potrzebowałem spłacić zaległe długi, musiałem odroczyć spłaty, kwota wzrosła szybko do takiej wysokości że nie mogę sobie już poradzić ze spłatą pożyczki

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Poniedziałek 26 listopad 2012 19:42 | Gość

a jaka w tym wina firmy Provident że ty sobie nie radzisz ze spłatą co? chyba widziały gały co brały, a teraz wystawiasz negatywną opinię bo nie radzisz sobie ze spłatą, śmieszny jesteś

Wtorek 13 listopad 2012 21:44Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie

czy provident daje pozyczki jeżeli nie ma się dochodu?

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Piątek 28 grudzień 2012 22:01 | Gosc | Szczecin

Tak daje pozyczki wszystkim bez wzgledu na dochody aby siagnac kase z goscia (szukaja frajera )

Piątek 28 grudzień 2012 22:18 | Gość

nie wszystkim, jak ewidentnie widać że nie ma z czego ściągnąć długu to taki ktoś na pewno nie dostanie

Środa 14 listopad 2012 17:41Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie

musisz mieć jakiś dochód, może to byc pensja ale też dopuszczalna jest emerytura lub renta, oprócz tego musisz mieć stały meldunek -wpisany w dowodzie osobistym, musisz mieć też minimum 18 lat

Skomentuj opinię

Czwartek 15 listopad 2012 0:36Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie

jak to jest że jest zezwolenie na działanie takich firm jak provident, kiedyś udzielanie takich pożyczek na lichwiarski procent było karalne, dziś bezkarnie można łupić najbiedniejsza część społeczeństwa, która nie ma szans na kredyt w banku bo jest "za biedna" to jest chore państwo, które pozwala na taki proceder!

Skomentuj opinię

Sobota 17 listopad 2012 17:05Zgłoś nadużycie
Gość
Gość
Temat postu: Provident - Opinie
Opinia pozytywna

można wziąć na przelew, ale wtedy nie mamy pożyczki od ręki, tylko czekamy parę dni na przelew, a poza tym musimy dostarczyć do siedziby dokumenty takie jak zaświadczenie o zarobkach + jakiś rachunek np za prąd, gaz, wodę telefon

Skomentuj opinię

Odpowiedzi na opinię:

Wtorek 10 wrzesień 2013 12:20 | Gość

już wolę poczekac na przelew na konto ten dzień i mieć o wiele wiele taniej niż dać zarobić komuś za to że mi przyniesie pożyczkę do domu

Środa 21 listopad 2012 23:18Zgłoś nadużycie
Jerzy
Jerzy
Leszno
Temat postu: Provident - Opinie
Opinia pozytywna

Widzę że niektórzy się dziwią że muszą spłacić więcej niż dostali, no jak ktoś nie rozumie że nie ma nic za darmo to chyba ma problem ze zrozumieniem tego świata. Provident to nie instytucja charytatywna i zarabiać musi jak każda. Narzekanie że za dostawę pożyczki trzeba płacić, że za odbiór rat trzeba płacić, no przecież ktoś tę pożyczkę przynosi, ktoś po te raty przychodzi, jak się chce mieć wygodę to niestety to wszystko kosztuje. Oczywiście można wziąć pożyczkę z przelewem na konto i będzie taniej, wszystko to pewnie dłużej potrwa niż zadzwonić i czekać tego samego dnia na gotówkę, no ale ludzie wolą być wygodni, mimo że przecież nie mają pieniędzy, skoro biorą pożyczkę, ale biorą a potem lubią sobie ponarzekać że drogo, taka to jest mentalność. Nikt nie zmusza do brania pożyczki w Provident, ja kiedyś raz wziąłem małą kwotę, spłaciłem w terminie, koszty pożyczki były duże, ale dobrze o tym wiedziałem.

Skomentuj opinię

Reklama